Od Blanka Szabó dňa 25 júla, 2023 v Homeopatická lekárnička

Či sa už chystáte na dovolenku k moru, do hôr, len tak na chalupu alebo cestujete služobne, nezabudnite si k batožine pribaliť aj vašu homeopatickú lekárničku. Určite sa to oplatí! Nezaberie vám veľa miesta a môže vám ušetriť zbytočné komplikácie. Odporúčam mať homeopatickú lekárničku pripravenú samostatne napríklad v kozmetickej taštičke alebo puzdre, aby ste ju mali po ruke aj pri nečakanej ceste. Tieto homeopatiká by v nej nemali chýbať:

Aconitum napelus – úrazy, šok, panika, strach zo smrti. Akútne indikácie, začiatočné stavy ochorení, horúčka, ktorá vzniká náhle pred polnocou, laryngitída. Ochorenia z vystavenia sa studenému suchému vetru, klimatizácii. Ak sa podá hneď na začiatku ochorenia, môže zabrániť, aby sa rozvinulo.

Apis mellifica – uštipnutie hmyzom, po ktorom miesto opuchne, je horúce, ružové s pocitom pálenia. Zlepšenie nastáva studeným obkladom.
Argentum nitricum – strach z lietania kvôli strachu z uzavretých priestorov, výšky a straty kontroly.

Arnica montana – pri akomkoľvek úraze ako prvý liek, na ktorý myslíme. Zmierňuje opuch, krvácanie, bolesť, urýchľuje hojenie. Výborná aj po náročnom výlete, či turistike na zmiernenie svalovej horúčky.

Arsenicum album – vracanie a hnačka, otrava jedlom.

Belladonna – vysoká náhla horúčka s červenou tvárou, rozšírené zreničky, sálanie tepla, blúznenie. Úpal s bolesťou hlavy.

Bryonia – vyvrtnutie členka, zlomeniny, kašeľ – ťažkosti, pri ktorých aj najmenší pohyb spôsobuje veľkú bolesť, bojíte sa pohnúť, kašlať, aby ste sa vyhli bolesti.

Cantharis – úpal, popáleniny s pľuzgiermi. Zápal močových ciest s pálením pri močení.

Cocculine – homeopatický komplex, nevoľnosť pri cestovaní, kinetóza. Môže pomôcť aj pri tehotenskej nevoľnosti.

Ledum palustre – bodné rany, uštipnutie hmyzom, po vybratí kliešťa, po uhryznutí psom, iným zvieratkom. Monokel, poranenie očnej gule.

Natrum muriaticum – alergia zo slnka s belavými svrbiacimi vyrážkami. Tiež herpes po nadmernom slnení.

Nux vomica – nevoľnosť, vracanie, hnačka, tráviace problémy po ťažkom jedle, prejedení sa.

Rhus toxicodendron – vyvrtnutie členka, bolesť či úraz kolena, končatín so stuhnutosťou, kedy úľava nastáva pri kontinuálnom pohybe. Na začiatku je bolesť (alebo iné ťažkosti) veľká, pri pohybe sa postupne zmierňuje. Herpes.

***

Homeopatiká si môžete zakúpiť v potencii 30C (ak bude nižšia nevadí, v akútnom stave pomôže aj tak). Užívajte 2 guľôčky tak, že ich vložíte pod jazyk a necháte voľne rozpustiť, nezapíjajte ich. Frekvencia užívania závisí od akútnosti stavu. Vo veľmi akútnych prípadoch ich môžete užívať aj každých 10-15 minút. Ak je priebeh miernejší, alebo sa postupne zmiernil, postačí každé 3 až 4 hodiny a potom intervaly predlžujte až postupne do úplného vynechania. Ak by ani po 24 hodinách nenastala žiadna úľava, zrejme budete potrebovať iné homeopatikum. Akútne stavy však nikdy nepodceňujte a ak je to potrebné vyhľadajte lekára!