Cítite, že nie ste vo svojej koži, striasa vás, máte nepríjemný pocit v hrdle, skrátka na vás niečo „lezie“? Prechladnutie (najmä po vystavení sa studenému vetru, či klimatizácii) môže ešte v jeho zárodku zastaviť ACONITUM NAPELUS. Toto homeopatikum je vynikajúcim pomocníkom pri začiatočných prejavoch prechladnutia a pri stavoch, ktoré prichádzajú náhle. Jeho použitie je však oveľa pestrejšie…

1. NÁHLE, AKÚTNE STAVY – problémy, ochorenia, situácie, ktoré vznikajú nečakane, náhle, bez predchádzajúcich varovných signálov, s intenzívnym nástupom, ako napríklad prechladnutie, horúčka, laryngitída, rôzne zápalové ochorenia, mozgová príhoda, infarkt a iné.

2. PRECHLADNUTIE, CHRÍPKA – v začiatočnom štádiu prechladnutia, chrípky, infekčného ochorenia. Keď začnete s jeho užívaním včas, spolu so zvýšeným príjmom tekutín a zvýšenými dávkami vitamínu C úľavu pocítite veľmi rýchlo a ochorenie sa zväčša ani nerozvinie.

3. HORÚČKA – keď je nástup horúčky náhly, intenzívny, zväčša večer, pred polnocou a často sa prejaví po vystavení sa suchému studenému vetru, či po schladení rozhorúčeného tela (napríklad klimatizáciou). Pri horúčke pociťujete intenzívny smäd na studené nápoje, nepokoj, koža je suchá, horúca, zimnica sa strieda s horúčavou, zreničky sú zúžené.

4. LARYNGITÍDA – hlavný liek pre začiatočné štádiá laryngitídy, ktorá je častá najmä u detí v predškolskom veku a prekvapí väčšinou nečakane, pred polnocou, keď sa zobudíte na drásavý, štekavý kašeľ vašej ratolesti a sťažené dýchanie. Aconitum je prvou voľbou. Spolu s pôsobením studeného vzduchu (či už pri otvorenom okne v zime alebo pri otvorených dverách mrazničky v lete), ktorý prirodzene stiahne opuch sliznice hrtana, pomôže dieťa upokojiť a naštartuje samoliečiace mechanizmy organizmu.

5. ŠOK, TRAUMA – pri akútnych stavoch, úrazoch, náhlych situáciách, zraneniach, pri hroziacom nebezpečenstve, kedy viete, že niečo nie je v poriadku, máte pocit a strach, že zomriete, ste v panike, nepokojne pobiehate, kričíte od bolesti a môžete pociťovať hrôzu.

6. STRACH – zo smrti (pri úraze, pred alebo pri pôrode, pred operáciou), klaustrofóbia, strach v dave alebo preplnenej miestnosti, z lietania, zo zlých správ, zo srdcových ochorení, zo zemetrasenia a iných katastrof. Ataky úzkosti pred udalosťou s neschopnosťou myslieť, či konať.

7. HRUDNÍK – pri angíne pectoris, pocite horúčavy v hrudníku, infarkte myokardu, pri silnej bolesti na hrudi s búšením srdca, nepokojom a strachom zo smrti.

8. OČI – pri poranení oka, ako napríklad pichnutie prstom, tupým predmetom do oka, cudzie teleso v oku, abrázia rohovky. Zápal spojiviek zo studeného vetra, citlivosť na svetlo. Náhla slepota po preľaknutí, či šoku.

9. UŠI – pri bolestiach uší a zápaloch v začiatočnom štádiu, najmä po vystavení sa studenému vetru.

10. PSYCHICKÉ PROBLÉMY – pri chronických psychických problémoch ako napríklad fobické, či panické stavy, úzkostná neuróza a pod.

Dávkovanie: pre domáce použitie odporúčam nízke potencie od 5C do 30C.
Pri akútnych problémoch je dávkovanie častejšie, podľa intenzity príznakov:
– napríklad pri horúčke, záchvatoch paniky, laryngitíde užívajte 2 guľôčky aj každých 10 minút;
– pri menej intenzívnych prejavoch, napr. pri počiatočných štádiách prechladnutia užívajte 2 guľôčky každú hodinu, až do zmiernenia ťažkostí a potom intervaly postupne predlžujte na 2-3x denne až do úplného vynechania;
– pri chronických problémoch sa ohľadom dávkovania poraďte s homeopatom.
Samozrejmosťou pri vážnych stavoch, úrazoch, náhlych cievnych príhodách je kontaktovať lekára či RZP!