Horúčka je často strašiakom rodičov, ale vo väčšine prípadov nie je dôvod na obavy. Telo zvýšenou teplotou signalizuje, že sa v ňom niečo deje. Nepovažuje sa za ochorenie, ale za prejav prirodzenej obrany organizmu voči vírusom, baktériám, prípadne iným cudzorodým látkam. Pri horúčke sa zvyšuje činnosť buniek imunitného systému, zlepšuje sa prekrvenie a tým aj výživa buniek. Zároveň sa sťažujú podmienky pre rozmnožovanie a rast vírusov a baktérií.

Teplotu do 38,5°C nie je potrebné znižovať, ideálne je nechať organizmus pracovať. Dôležitý je samozrejme príjem dostatočného množstva tekutín (nie horúcich), odpočinok, primerané, nie príliš hrubé oblečenie, ľahko stráviteľné jedlo a pravidelné vetranie.

 

Ako pôsobia pri horúčke homeopatiká? Teplota pri ich užívaní nebude klesať zázračne rýchlo, ale pekne pozvoľne. Najprv prestane stúpať, ustáli sa a potom začne pomaly klesať. Ak sa dieťatko nepotilo a začne sa potiť, je to tiež znamenie klesajúcej teploty. Všimnete si tiež, že sprievodné príznaky horúčky ako napríklad nepokoj, plač, bolesť hlavy a svalov sa zmiernia, až úplne ustúpia. Energia, chuť do jedla a smäd sa naopak zvýšia. Dieťatko sa postupne dostáva naspäť do svojho zdravého stavu.

Existuje veľké množstvo homeopatík, ktoré môžu byť použité pri horúčke. Pripájam niekoľko najčastejšie používaných. Pri ich výbere sa riaďte prejavmi, ktoré horúčku sprevádzajú.

 

Aconitum napelus - nástup horúčky je náhly, intenzívny, zväčša neskoro večer, pred polnocou a často sa prejaví po vystavení sa suchému studenému vetru, či po schladení rozhorúčeného tela (napríklad klimatizáciou). Pri horúčke je intenzívny smäd na studené nápoje, nepokoj, úzkosť až strach. Koža je suchá, horúca, bez potenia, zimnica sa strieda s horúčavou, zreničky sú zúžené.

 

Belladonna – vysoká horúčka s náhlym, nečakaným a intenzívnym nástupom. Tvár, líca, uši sú červené, prekrvené, zreničky rozšírené. Horúčka je často sprevádzaná pulzujúcou bolesťou hlavy, citlivosťou na svetlo a hluk, nepokojom, podráždením a môže sa objaviť blúznenie. Ruky a nohy môžu byť studené, ale trup je horúci. Prítomný je smäd a to často na ochutené osviežujúce nápoje ako napríklad citronáda. Použite aj pri sklone k febrilným kŕčom.

 

Gelsemium sempervirens– horúčka s celkovou slabosťou a takou veľkou únavou, že sa nevládzete pohnúť, nechce sa vám rozprávať a ani otvoriť oči, pretože máte pocit, že viečka sú veľmi ťažké. Máte tiež pocit ťažkých končatín, vlastne celého tela, ste akoby dolámaní a veľmi, veľmi unavení. Horúčka sa strieda so zimnicou a triaškou, často na chrbte. Môže vás bolieť hlava, nie ste smädní a uľaví sa vám po spotení či vymočení.

 

Eupatorium perfoliatum – vysoká horúčka (môže sa opakovať po 25 hodinách) s výraznou bolesťou a citlivosťou celého tela a kostí, akoby boli dolámané. Bolesť sa môže presúvať od chrbtice smerom dole, ku krížom, do dolných končatín. Koža je suchá a bolestivá na dotyk. Prítomný je výrazný nepokoj, pretože kvôli bolesti si chorý nevie nájsť pohodlnú polohu. Je tu smäd s veľkou chuťou na studenú až ľadovo studenú vodu, únava, zimnica, závrate a môže sa objaviť aj vracanie.

 

Arsenicum album – zvýšená teplota až horúčka s nástupom zväčša v noci. Je prítomná zimnica, pocit chladu zvonka, ale vo vnútri je pocit pálenia a aj prípadné bolesti môžu byť pálivé. Nepokoj, úzkosť a strach z ochorenia a jeho ďalšieho priebehu, kedy chce byť chorý opäť rýchlo fit, aby všetko znovu fungovalo po starom, tak ako je zvyknutý. Má chuť na malé dúšky vody, prípadne na niečo teplé.

 

Rhus toxicodendron – horúčka zväčša nastáva po ochladení a premočení z vlhkého počasia. Pociťujete pri nej slabosť a typickým príznakom je stuhnutosť a strnulosť s pocitom nepokoja. Nemôžete pokojne ležať, neviete si nájsť v posteli pohodlnú polohu, bolia vás kĺby a časti tela, na ktorých ležíte. Máte zimnicu, potíte sa a úľava nastáva pomalým plynulým pohybom a teplom.

 

Ferrum phosphoricum – mierne zvýšená teplota zväčša bez pocitu smädu, so zníženou chuťou do jedla. Môže pri nej byť zvýraznené prekrvenie častí tela, anémia, sklon ku krvácaniu z nosa. Podáva sa, keď sú príznaky nevýrazné, všeobecné a neviete zvoliť iné homeopatikum.

Dávkovanie a potencia: Vybrané homeopatikum si môžete zakúpiť v potencii 5, 9 alebo 15C, vyššie potencie radšej po konzultácii s homeopatom. Pri dávkovaní platí, že čím je stav intenzívnejší, tým častejšie môže byť dávkovanie. Pri horúčke u detí sa mi osvedčilo podávanie homeopatík rozpustených vo vode – v cca 1 dcl čistej vody izbovej teploty rozpustite 5 guľôčok a podávajte po lyžičke každých 10 minút počas prvej hodiny, potom v hodinovom intervale ešte aspoň 3-4 krát. Teplota by sa mala stabilizovať a začať klesať. Nasledujúci deň môžete prejsť na dávkovanie 3-4 krát denne po lyžičke, prípadne dať po 2 guľôčky priamo pod jazyk a nechať ich voľne rozpustiť. S ďalším zlepšovaním stavu môžete intervaly postupne predlžovať na 2x denne, potom na 1x denne až úplne vynechať.

Ak sa neobjaví žiadne zlepšenie po 12-24 hodinách, budete potrebovať iné homeopatikum.